L’atenció a dones víctimes de violència en Castelló està en perill.

El canvi de denominació del Centre d’atenció a dones víctimes de violència que passa a ser Centre d’atenció a dones en situació de risc social, suposarà una desviació de partides pressupostàries que oculta interessos de rendabilitat política que priven sobre les necessitats de la ciutadania:

no es destinaran recursos específics, menys dotació pressupostària, més places, pitjor atenció.
La violència de génere, i més concretament la violència exercida contra les dones, és un problema actual en la nostra societat, amb greus conseqüències sobre la salut i profund impacte sobre la qualitat de vida de les dones. Representa un atemptat contra el dret a la vida, la seguretat, la llibertat, la dignitat i la integritat física i psíquica de les dones, i està reconeguda com un problema de salut pública per l’Organització Mundial de la Salut des de 1996.

La violència contra les dones és la manifestació més dramàtica de les desigualtats existents entre homes i dones. La visibilització d’aquesta violència ha sigut un primer pas gràcies a l’acció de diversos moviments de dones, associacions, col·lectius feministes, mitjans de comunicació (encara que predomina el tractament sensacionalista del problema), i finalment les accions dels governs estatal i autonòmics. En este sentit destaquem a l’àmbit de Castelló les concentacions convocades a la Plaça de La Pau de Castelló per Dones de Negre el darrer dimecres més proper al 25 de cada mes en protesta contra la violència masclista.

La Xarxa Feminista de La Plana, que integra diversos col·lectius feministes de Castelló, vol fer pública la seua preocupació pel canvi de denominació del “Centre d’Atenció Integral a Dones Maltractades” recentment publicat en el DOGV, que ha passat a denominar-se “Centre d’Atenció Integral per a Dones en situació de Risc Social”.

Des de l’any 2006 Castelló disposava del Centre d'Atenció Integral a Dones Víctimes de Violència de Génere amb 35 places, de les quals només 18 han estan ocupades, la meitat per dones i la meitat per menors.

El Centre tenia un finançament d'un 85% amb càrrec al fons previst en l'article 19 i disposició adicional tercera de la Ley Orgánica 1/2004, de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género, per a “coadyuvar a la puesta en funcionamiento de los servicios necesarios para asegurar el derecho a la asistencia social integral”.

Les partides assignades al centre foren les següents:

Any 2005 1.049.471€

Any 2006 1.400.000€

D'aquestes quantitats, es justifiquen 800.000€ en l'esmentat Centre, com a centre de recuperació específic i centre d'Emergències. De fet al balanç dels anys 2006 i 2007 de l'”Observatorio Estatal de la Violencia contra las Mujeres”, es fa constar que la Comunitat Valenciana disposa de la Casa d'Acollida de Castelló i Centre d'Emergències.

Però el passat mes de Març del 2008 ha eixit a concurs, i així apareix publicat al DOGV, la contractació per a la gestió d'aquest Centre, que anul·la l'anterior concurs de l'any 2007 amb una dotació de 3.756.042€ , i que canvia el nom del Centre per “Centro de Atención Integral a Mujeres en situación de Riesgo social”. A més el pressupost assignat ha sofert una disminució important, ja que passa a ser de 3.046.507€ per a l’any 2008 (709.535 € menys).

El canvi de denominació no és caual, sinò intencionat, i va a tindre canseqüències nefastes per a l’atenció de dones víctimes de violència de génere, ja que les poques places i dotació per a l'atenció d’aquestes dones hauran de ser compartides amb altres col·lectius “d'exclusió social”. Considerem una important regressió aquesta “estratègia”, amb un alt risc de mermes de serveis i atenció, ja que el col.lectiu de dones violentades té necessitat de recursos específics i urgents i encara avui en dia està desproveït d’una protecció efectiva. El fet de destinar el centre a l’atenció d’un sector tan ampli de la població com és el de les dones en situació de risc social amb problemàtiques molt variades, repercutirà negativament en l’atenció a dones amb diferents problemes i necessitats.

Amb la reestructuració de les conselleries del govern valencià de juliol de 2007, les competències en matèria de prevenció de violència de génere han passat de la Conselleria de Benestar Social a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques. Tanmateix, el Centre de Castelló continuarà sent gestionat per Benestar Social, per raó d'haver-li canviat el nom i fins al Centre d’Atenció a Dones Maltractades, actualment d’Atenció a Dones en Risc Social.

Si en matèria de serveis socials, la conselleria de Benestar Social no s'ha preocupat de dotar de mitjans i recursos els diferents centres, desconfiem que ho faça ara en encarregar-se de la gestió del centre en qüestió.

Considerem que el govern valencià no destina ni mitjans ni recursos per a la prevenció i atenció de la violència de gènere i els pocs existents es redueixen, seguint un criteri només d'estalvi econòmic allunyat de la realitat social.

Denunciem la nul·la sensibilitat del govern valencià per a l’adequat tractament de les dones víctimes de violència de génere que necessiten un tracte i atenció diferenciat que recomana no compartir dependències amb altres col·lectius “de risc social” , tal com recomanen organismes oficials que inclou la OMS (Organització Mundial de la Salut).

Denunciem que, si el Centre ha estat finançat en un 85% amb càrrec al fons previst en la Ley Orgánica 1/2004, el govern valencià ha fet un ús indegut d'aquest fons, ja que els destina a altres fins no previstos en la llei.
Des de la Xarxa Feminista de la Plana (integrada per nombroses dones, homens i col.lectius socials de la nostra comarca) i la Plataforma Feminista del País Valencià ( integrada per 34 associacions, col·lectius, sindicats i diferents entitats ) s’han iniciat diverses accions com ara: reunions amb les Conselleries adients, presentació de recurs al Síndic de Greuges i divulgació pública de la informació rebuda amb la finalitat d’evitar repercusions futures que aquest canvi de denominació puguera tindre sobre el centre d’atenció específica per les dones maltractades.

Per fer patent el nostre malestar davant aquesta situació, el passat 26 de Març,la Xarxa Feminista de la Plana va mantindre una reunió amb el Director Territorial de Benestar Social (Vicente Tejedo), el qual ens va garantir, mitjançant la seua paraula, que el canvi de denominació sols respón a qüestions purament administratives, d’intervenció i de competències pressupostàries i que per tant el Centre continuarà com abans, amb el 100% de les places en l’exclusivitat pel col.lectiu amb major risc social com és el de les dones maltractades. Tot i això no ens va poder concretar cóm es portarà a terme aquesta garantia d’ exclusivitat.

Des de la Xarxa Feminista de la Plana demanem un compromís ferm per part de l’Administració. Pensem que aquesta parcelació entre Conselleries posa en perill un recurs abssolutament necessari i que tant ha costat de generar, prioritzant les competències institucionals i la rendabilitat política sobre la vida de moltes dones.
Xarxa Feminista de La Plana