Un local per a totes i tots!!!!

Un any obrint l’Escletxa
canviem una realitat que no ens agrada

Escletxa, en poc més d’un any a Borriana, i sense voler ser presumits, quasi tot el món ha sentit parlar del nostre/vostre col·lectiu. Ens han dit de tot: que si som rojos, punkis, sociates, anarkos, nacionalistes, pesats, bruts... i, la veritat, ens afalaga que qui no ens coneix ni sap res de nosaltres, vaja tan perdut. El que sí que sembla clar, és que durant aquest any, han passat moltes coses a Borriana, i nosaltres, som culpables d’algunes quantes. Aquests qualificatius, més que ofendre’ns, ens donen una idea del ressò que les nostres activitats han tingut en el poble. El que lamentem és que totes aquestes persones que no han tardat gens a qualificar-nos despectivament no hagen tingut la valentia d’acostar-se i preguntar directament qui som i què volem.

Des de ben al principi hem cridat l’atenció i sembrat dubtes sobre els nostres objectius i finalitats. El cert és que el col·lectiu és un projecte obert a totes les persones que vulguen participar i va creixent a mesura que es plantegen objectius i dificultats. No té una línia ideològica definida. La pluralitat d’ideologies és un dels valors més important d’Escletxa. Això ens fa forts i ens permet actuar lliurement, sense sotmetre’ns a disciplines ni a jerarquies. Debatem i creixem en cada assemblea i arribem als consensos necessaris en cada moment per a poder funcionar, per a poder avançar. I així avancem.

És possible, quasi segur, que molts tenim alguns trets ideològics comuns: ganes de treballar en equip, l’oposició frontal i radical al racisme, a la xenofòbia i al sexisme, el compromís voluntari d’actuar en pro dels més desfavorits, la il·lusió en el treball col·lectiu, la confiança en una democràcia directa i participativa, el rebuig al feixisme i al totalitarismes, les ganes de no quedar-nos a casa veient com passen els dies sinó d’actuar... I tot això, sí, és compatible amb la diversitat, amb la pluralitat, amb l’heterogeneïtat, perquè el que ens uneix, el més important, potser, és que som conscients que algunes realitats que no ens agraden poden canviar. I aquest és el nostre treball, fer possible que les coses siguen d’una altra manera. I aquest és el nostre compromís.

Hem tingut clar des d’un primer moment que a Borriana hi ha moltíssimes carències, problemes i deficiències. La ciutat s’ha fet gran. Hi han arribat persones d’altres nacions. Les solucions culturals, d’oci, de vida pública, que abans semblaven suficients i vàlides han quedat obsoletes, antigues. Les propostes que presenten els organismes públics a la ciutadania estan ancorades en un passat massa llunyà, i en comptes de mirar endavant, es recreen en el passat. Els partits polítics municipals tampoc han sabut adaptar-se als nous temps, a aquests dies que reclamen participació, compromís, connexió amb la realitat, servei als ciutadans i molta humilitat. Les respostes que ens donen no ens valen. El sistema de relacions que ens propugnen no ens ens agrada. La convivència que proposen no és la que nosaltres volem. I ja hem demostrat que les coses es poden fer d’una altra manera. A pesar dels estaments polítics, a pesar dels entrebancs, a pesar del poc suport dels partits polítics. I no som els únics que pensem així.

Això, aquesta falta d’actuacions positives i creatives a les nostres necessitats, és el que ens fa treballar i per això no ens quedem només en la denúncia, sinó que hem aportat alternatives i respostes.

I com que sabem que no estem sols, hem volgut obrir Escletxa a tots els col·lectius, associacions, persones... que tenen inquietuds per millorar la vida social, cultural, lúdica... de Borriana. D’aquesta manera, el nombre de components d’Escletxa ha augmentat dia a dia, perquè en som molts els que creiem que hi ha altres maneres de fer les coses. La participació, la solidaritat entre nosaltres, el treball i la responsabilitat assembleària és el que permet que el compromís amb el projecte d’Escletxa no haja minvat sinó que cada dia hi haja més gent que se senta il·lusionada amb les nostres propostes.


Després d’aquests mesos en els quals hem portat a terme més d’un centenar d’activitats, totes obertes i gratuïtes, col·laboració amb altres entitats, grups i col·lectius, i un treball amb qualitat en què hem posat moltes ganes i moltes il·lusions, arriba el moment de plantejar, de platejar-nos un nou objectiu.

És una realitat a Borriana la falta d’espais per als joves, la falta d’una oferta cultural, esportiva o d’oci que vaja més enllà de les propostes habituals amb què ens volen acontentar. La inèrcia, la repetició, els tòpics, són els ingredients que ens ofereixen per a viure la cultura, l’esport o les festes a Borriana. Tots sabem que les altres formes de fer cultura, esport, oci, les que -en teoria- no reclama la població, les que són diferents, les que tenen un caràcter participatiu, actiu, les que intenten crear noves realitats, les que reflecteixen altres punts de vista, són una qüestió menor que no interessen massa a les persones que diuen representar-nos a l’ajuntament, ja que es decanten per afavorir i promoure qualsevol cosa que no faça soroll, que es mantinga dins dels marges, dins dels límits... Però nosaltres sabem que aquesta demanda existeix. I que ningú millor que nosaltres, els joves, sabem el que necessitem i el que ens agrada.

Per això des d’Escletxa ens hem proposat i volem proposar-vos a tots vosaltres un repte. Volem demanar a l’ajuntament un espai propi on puguem organitzar les activitats que es plantegen des del col·lectiu i des d’altres col·lectius i associacions de Borriana.

Necessitem el local per a poder posar en marxa projectes nous, diferents, agosarats... i fer-los realitat. Sense tutela, sense més fre que el que ens posem nosaltres mateixos en les assemblees. Un centre social on es puguen escoltar totes les veus i on totes les idees tinguen ressò. Volem que siga un projecte comú, obert a la participació. El nostre millor valor és la responsabilitat i el compromís en el projecte. Volem un altre sistema de participació, democràtic, plural, lliure. Amb un model diferent de treball, l’autogestió, que ens permeta arribar a totes les expectatives i obrir nous camins per a créixer com a persones i com a ciutadans.

Necessitem un local per a poder portar a terme aquelles activitats culturals, esportives, d’oci, que ara no tenen el seu espai a Borriana. Necessitem un local per satisfer les nostres necessitats i per a oferir als joves de Borriana altres propostes, altres realitats, altres possibilitats de créixer com a persones i com a ciutadans. Altres activitats i una altra manera de treballar, en definitiva, que ara com ara, no entren en l’agenda dels organismes públics ni en les estructures dels partits polítics.

Des de la humilitat, en un any de lluita, els joves d’Escletxa hem demostrat que podem organitzar el nostre oci i que tenim capacitat per a portar endavant bons projectes.

Per això us demanem que feu força amb nosaltres i us afegiu a la nostra reivindicació, i amb les vostres propostes i accions volem continuar demostrant que, ara i ací, una altra realitat és possible.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Enhorabona per tot el que feu, tot el nostre suport com sempre ja ho sabeu de part dels Panegírico al Legado. El nostre vot per a eixe local que demaneu, i que es necesari, ja esta dins de l´urna, segur que prompte es fa realitat. Gracies pel que feu de nou, seguiu així i tots junts, granet a granet, cadascú amb la seua veu i desde el que es pot saconsegueix canviar el mon, clar que si.