LA BALENA BLANCA DE JOAN GARÍ


Biografia

Joan Garí (Borriana, 1965) ha conreat diferents gèneres literaris, entre els quals la poesia (Física dels límits, Poema d’amor en dos temps), l’assaig (La conversación mural, Un cristall habitat), el dietari (Les hores fecundes, Senyals de fum) i, finalment, la novel·la (On dormen les estrelles).

Com a escriptor ha rebut diferents premis comercials i també premis de la crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Entre aquests guardons destaca el premi Fundesco (1994), el més prestigiós que es concedia a l’estat Espanyol per a assajos sobre comunicació.

Des del punt de vista periodístic col·labora habitualment en diferents mitjans, entre els quals el setmanari El Temps i el diari El País.

Sobre La balena blanca

Un dia qualsevol –com sol passar amb les males notícies-, a un conseller del Govern valencià –Víctor Vidal- li diagnostiquen un càncer de pulmó terminal. Aquesta terrible sentència s’esdevé en un moment dolç per als conservadors autòctons, quan detenen un poder absolut sobre totes les institucions del país. L’evolució de la malaltia confronta un home educat per a la conquista del poder amb la crua realitat del final de totes les coses, i això el mena a un procés inèdit d’introspecció i autoanàlisi. Enmig del curs grotesc de la política valenciana, la peripècia de Víctor Vidal assoleix un punt de dramatisme però també d’extrema lucidesa.

Joan Garí ha traçat, amb aquesta novel·la, un diagnòstic sarcàstic i implacable dels conservadors valencians, alhora que ha propiciat una aguda reflexió sobre les estranyes relacions entre el poder i la mort. La precisió estilística de l’autor s’acompanya amb una notable capacitat per a retratar l’absurditat despiadada de la vida política. El resultat és una novel·la que es llegeix molt bé, però que deixa en el lector un pòsit de sensacions difícils de verbalitzar, talment com un bon vi.
+INFO:
http://www.edicions62.cat/www/edicions62/ca/cataleg/llibre.html?id=9528&title=%20-%20La%20balena%20blanca