Campionat de Pic i Pala de l'ABC


Desenvolupament del joc
Aquest joc s’anomena també boli, pique, escampilla. A més d’un terreny llarg i bastant ample, el joc requereix una pla de fusta, amb un mànec, i un pic, és a dir, un bastonet de fusta de 10 cm. de llargària poc més o menys, el qual acaba en punta a cada cap. La pala, de 40x10 cm., aproximadament, serveix per a colpejar damunt un extrem del pic i, així, fer-lo saltar. Llavors, quan el bastonet és en l’aire, el jugador torna a pegar, fortament, per a fer-lo anar tan lluny com pot, en una direcció determinada.

Desenvolupament del joc
1) Es juga per equips de quatre persones i un reserva. Trau inicialment l’equip que d’una paletada allunya més el boli o pic.
2) Tenen dret a traure successivament una vegada tots els jugadors de l’equip.
3) El jugador que trau, llança el pic i l’equip contrari es posa davant per empomar-lo. No es traurà fins que després de dir “PIQUE”, el contrari conteste “PICA”. La mà no tocarà terra mentre s’empoma.
4) Cas de que s’empome el pic, l’eixida passa al jugador següent del mateix equip.
5) Si el pic no ha sigut empomat, l’equip contrari llançarà el pic a mà des del punt de caiguda per intentar encertar la paleta (matar-la), i si es fa també passarà a traure el jugador següent del mateix equip.
Durant aquest llançament la “paleta” estarà plantada o gitada i el jugador es podrà traslladar paral·lelament fins a situar-se davant del pic, segons qui haja dit abans “NI PLANTAR NI ESCÓRRER” o bé “PLANTAR I ESCÓRRER”, qüestió que dirimirà l’àrbitre.
6) Cas que no es mate la paleta, el jugador té dret a tres paletades successives per allunyar el pic, i l’altre equip pot empomar-lo també durant aquests tres llançaments. La distància mínima del llançador a l’empomador serà de quatre passes.
7) Si el pic no ha sigut empomat durant les tres primeres paletades, el jugador que trau estimarà la distància existent fins al punt de traure, mesurada amb la pròpia paleta.
8) Si l’equip contrari no les accepta les mesurarà, evitant “LLAURAR”, i si no hi estàn, el traure passa al jugador següent, i si estan l’equip que trau s’anotarà el doble de les paletades que ha estimat.
9) El joc es repeteix fins que tots els jugadors de l’equip esgoten el seu torn de traure, moment en què el traure passarà a l’equip contrari.
10) Guanyarà la partida l’equip que aconseguisca major puntuació després d’haver tret tres vegades cada equip o bé arribe abans a 600 punts.

Les regles del joc
1) L’àrbitre es inapel·lable.
2) Participants de tercer cicle de primària. Cada col·legi elegirà també un àrbitre
3) La final es jugarà pel sistema de COPA el dissabte de les Creus
de Maig a les 10 hores, al Carrer Encarnació, Jardí del Bes, Camí d’Onda, Plaça 9 d’Octubre.
4) El material, pic i pala el subministrarà l’organització.
5) Dimensions del camp, segons el lloc que li corresponga per sorteig.
6) El públic val per suret.
7) Es perd el traure i passa al jugador següent per EMPOME, per MATE o per DEMANAR DE MES.
8) Valen els repics.
9) El traure es lliure.
10) Prohibit amollar la paleta.
11) Es detindrà el joc només al crit d’”AUELA”.
12) Participaran el 16 primers equips inscrits.

1 comentari:

Metal_joserra ha dit...

jo l'any passat vaig ser u dels arbitres
va estar molt parit