XERRADA: “DEMOCRÀCIA I PARTICIPACIÓ CIUTADANA”

XERRADA: “DEMOCRÀCIA I PARTICIPACIÓ CIUTADANA”

PONENT: JUAN MANUEL ROS

ORGANITZA:

COL·LECTIU ESCLETXA I ABC (AGRUPACIÓ BORRIANENCA DE CULTURA)

DISSABTE 29 DE NOVEMBRE 2008 A LES 19 HORES

LLOC: SEU ABC C/ Encarnació 45 - entresòl

Amb motiu del recordatori del 20 de novembre com la data de la mort del dictador, el col.lectiu Escletxa vol encetar una reflexió sobre el model de democràcia que tenim: com definir-lo, quins són els dilemes i els principals reptes de les democràcies occidentals en l´actualitat .

Si considerem la democràcia com una forma de vida que ha de contribuir a la realització social i moral dels ciutadans i ciutadanes, caldría profunditzar en totes aquestes qüestions: el concepte de llibertat, de política , de recuperació de la ciutadania….

Pot concebir-se la democràcia únicament com un procediment d´elecció de representants? O necessita d´una ciutadania activa, crítica i compromesa en la direcció de la vida pública? Quins són els principals models de la democràcia moderna?

Quina influència exerceixen qüestions com la globalització, el creixent protagonisme de les corporacions, la influència mediàtica, el multiculturalisme i fluxes migratoris, el clientelisme electoral, l´oligarquització dels partits polítics…?

Són l´educació cívica, el foment de l´associacionisme solidari o el valor de la participació, propostes que ofereixen elements interessants pera la reconstrucció crítica de la idea de democràcia, de ciutadania o de llibertat?

Juan Manuel Ros és doctor en filosofía per la Universitat Jaume I de Castelló.És en l´actualitat professor d´institut Jaume I de Borriana i profesor associat de la Universitat Jaume I de Castelló. Ha participat en nombrosos congresos i ha publicat diversos estudis sobre l´individualisme i la societat de consum i sobre autors com Tocqueville

( Los dilemas de la democracia liberal . Editorial Crítica.2001)

Amb la generositat que sempre ha caracteritzat a Juanma i la disposició que ha mostrat per participar d´iniciatives vinculants al nostre poble, ens parlarà de tots aquests temes amb la finalitat , si més no ,d´obrir-nos almenys interrogants que contribuisquen tal vegada en un futur, a encetar noves i bones respostes.