L'ONU insta l'Estat espanyol a derogar la llei d'amnistia de 1977

El Comitè de Drets Humans de l'ONU considera que l'Estat espanyol no ofereix totes les garanties processals a alguns detinguts per terrorisme, l'insta a considerar la derogació de la llei d'amnistia de 1977 i li demana que creï una comissió independent encarregada de restablir la veritat històrica sobre les violacions dels drets humans durant la Guerra Civil espanyola.

Aquestes són les principals conclusions emeses ahir per l'òrgan d'experts independents que supervisa l'aplicació del pacte internacional de drets civils i polítics per part de cada estat membre. Tot i que els experts consideren que l'Estat espanyol ha adoptat algunes mesures tendents a millorar la situació dels detinguts, diu que continuen sent preocupants diversos aspectes de la legislació antiterrorista com ara la incomunicació per a delictes de terrorisme.

El comitè no comparteix l'opinió del govern espanyol pel que fa a la necessitat de mantenir aquest règim especial en «interès de la justícia» i considera que pot propiciar l'existència de tortures. Per això demana al govern estatal la supressió d'aquest règim especial. Pel que fa a les violacions de drets humans durant la Guerra Civil espanyola, el comitè rep amb satisfacció la llei dela memòria històrica i la decisió del jutge Baltasar Garzón. Tot i això, recorda que «els delictes contra la humanitat no prescriuen», motiu pel qual insta l'Estat a derogar la llei d'amnistia de 1977.