Els Col.lectiu Escletxa i Festes Alternatives de Borriana vam voler sumar-nos a l’homenatge a les víctimes del franquisme a Castelló. Per aquest fet vam convocar al nostre bloc per sortir tots plegats cap a l’acte.
Més de 400 persones van assistir a l’acte homenatge que va organitzar el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló l’1 de maig al riu Sec, al costat del Cementiri Municipal de Castelló, en record de les víctimes de la repressió franquista a les comarques de Castelló. L’acte es va convertir en un un inestimable testimoni de solidaritat i d’adhesió amb les víctimes i els seus familiars i en una demostració de reparació cívica, pública i moral, 70 anys després de l’inici d’una brutal repressió que va suposar la mort de més de 1.200 persones de les nostres comarques.
L’acte es va iniciar amb una salutació i presentació a càrrec del periodista Miguel Angel Campos. Dos membres del Grup, María Isabel Peris i Joan Pinyana van presentar el projecte, explicant els objectius i el significat d’aquesta iniciativa en el marc de la trajectòria de recuperació de la memòria històrica iniciada per l’associació des de fa més de quatre anys.
L’acte va continuar amb emotives intervencions de familiars de víctimes de la repressió: Rubén Peris, Rosa Giró, Laureano Benedito, Oliver Herrera i Remedios Cuartero. Posteriorment l’intervenció del subdelegat del Govern en Castelló, Antonio Lorenzo, en representació del Ministeri de la Presidencia i del Govern d’Espanya, organisme que ha subvencionat aquest projecte de memòria històrica.
L’acte va finalitzar amb una recitació de poesies a càrrec de Francisco Mezquita, el cant d’albaes per part de Josep Martí i el descobriment del monolit-escultura en record de les víctimes. Una escultura de bronze sobre un monolit de pedra amb una inscripció recordant a les víctimes de la repressió franquista.
Familiars i públic van confraternitzar en un emotiu homenatge que te la seua continuació amb l’exposició que sobre la repressió franquista a les comarques de Castelló es va inaugurar el mateix dia al Casal Popular de Castelló, recollin textos històrics i material fotogràfic i documental aportat per les famílies, una exposició que romandrà oberta fins l’11 de maig. Cal destacar que entre el nombròs material podem trobar prou informació relacionada amb Borriana. Com a exemple dues fotos de l’interior de la presó de la Mercè inèdites fins ara.
Desde Escletxa i FAB també vam voler aprofitar aquesta data per fer un xicotet recordatori de les víctimes de Borriana i així a les sis de la vesprada vam dipositar un ram de flors en la seua memòria en l’espai on els afusellaven.
1 comentari:
Sempre estaran a la nostra memoria
Mai caure en l'oblid
Publica un comentari a l'entrada