Olimpiades i drets humans


Amnistia Internacional (AI) ha elaborat un informe on denuncia que la Xina, seu dels Jocs Olímpics, ha empitjorat en els darrers tres mesos el respecte als Drets Humans. A això cal afegir un increment de la censura als mitjans de comunicació, un augment de les detencions sense judici i de la repressió d'activistes. L'única dada una mica més positiva és que les penes de mort s'han reduït un 15% en comparació amb la primera meitat del 2008.

L'informe titulat "Compte enrere per a l'Olimpíada-promeses trencades", acusa el govern xinès de falta de compromís perquè no ha aconseguit garantir el respecte als drets humans, tot el contrari, en els últims tres mesos hi ha hagut un empitjorament.
Amnistia Internacional posa de manifest que des de l'abril passat, quan es va publicar l'últim informe, s'ha intensificat la censura als mitjans de comunicació. Pequín no permet la llibertat de premsa completa com va prometre. Això es fa evident en les limitacions que pateixen els periodistes que publiquen en xinès, el control d'internet o els casos d'assetjament a periodistes estrangers. Amnistia Internacional destaca també l'ús excessiu de la força que fa la policia xinesa.

Tot plegat evidencia que l'anomenada "diplomàcia silenciosa" abanderada pel Comitè Olímpic Internacional (COI) no funciona. Amnistia Internacional reclama al COI que demani explicacions a la Xina per haver violat els drets humans en reiterades ocasions mentre preparava els Jocs Olímpics. L'organització ho considera indispensable perquè si el COI calla, la Xina pot pensar que els seus actes estan legitimats.

+info: http://www.lagranepoca.com/