A LA MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE LA REPRESSIÓ FRANQUISTA A LES COMARQUES DE CASTELLÓ:ACTE HOMENATGE

El Grup per la Recerca de la Memória Històrica de Castelló organitzarà l’1 de maig de 2008 un acte homenatge a les víctimes de la repressió franquista a les comarques de Castelló.
Aquest acte forma part d'un projecte sobre memòria històrica que ha estat aprovat pel Ministeri de la Presidència, forma part de la trajectòria de treball i recerca del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, que ha dut a terme des de la seua creació l’any 2004 , amb diverses activitats per a recuperar la memòria històrica i realitzar una restitució moral i pública d'unes persones fins a fa poc temps oblidades i silenciades, accions necessàries en una societat democràtica i normalitzada.
El projecte inclou la realització d'un estudi-investigació sobre la repressió franquista en la província que analitza i identifica a les víctimes dels afusellaments portats a terme en diferents localitats, les morts violentes o per causes naturals esdevingudes en la presons i altres centres de detenció, els assassinats o execucions produïts per la forces de seguretat de l'època i les víctimes conseqüència de la lluita contra la guerrilla antifranquista.
Una escultura de bronze sobre pedestal de pedra recordarà a les víctimes de la repressió al costat del Riu Sec, enfront del cementiri de Castelló, lloc en el qual van ser afusellades prop de 800 persones a partir de l'entrada de les tropes franquistes a Castelló fins a mitjans dels anys 40. Altres activitats que es portaran a terme per a rendir aquest homenatge és l'organització d'una mostra amb material fotogràfic i documental aportat per les famílies dels repressaliats i la publicació dels llistats que identifiquen a les víctimes de la repressió franquista en les comarques de Castelló.
El Grup per la Recerca de la Memória Històrica de Castelló s'ha posat en comunicació amb tots els ajuntaments de la província per a poder contactar amb les famílies dels repressaliats amb la finalitat d'explicar el projecte, intentar aconseguir la seva assistència a l'acte-homenatge i la seva col·laboració aportant testimoniatges i material per a la mostra.
Fem una crida per a la col·laboració de totes les persones que puguin aportar la seva ajuda contactant amb les famílies, oferint informació històrica o aportant material per a l'exposició. Informarem proximament dels continguts, horaris i llocs de les activitats.
Grup per la Recerca de la Memória Històrica de Castelló