Presentació del llibre "José Pellicer. El anarquista íntegro"



Divendres 29 de Maig (19.00h), al Casal Popular
(C/D'Amunt 167), ens presenta la seua última obra Miquel Amorós.

Organitza: Ànima Llibertària

José Pellicer, nascut el 1912, de família benestant, des de molt jove dóna mostres d'un accentuat sentit de la justícia que el porta a renunciar a un esdevenidor burgès i a afiliar-se, amb 18 anys, a la CNT i la FAI.

Naturista i vegetarià, impenitent lector i posseïdor d'una vasta cultura, partidari de la insurrecció proletària i de l'associacionisme obrer, defensa d'obra i de paraula una concepció revolucionària de la lluita de classes allunyada del sindicalisme, el Moviment Obrer Anarquista, la meta és el comunisme llibertari.

Després d'una primera experiència com a secretari de l'Ateneu de Divulgació Anarquista i del Comitè Regional de la FAI, dues vagues insurreccionals, diverses estades a la presó i un primerenc exili, torna a l'acció directa en el Sindicat de la Construcció, del qual va ser delegat a el Congrés de Saragossa. Després de l'aixecament feixista del 18 de juliol, el grup "Nosaltres", format per Segarra, Cortés, Genoll, Berga i ell mateix, es convertiria en l'impulsor principal de la Columna de Ferro, al costat de les persones de la talla moral i revolucionària de Rafael Martí ( "Pancho Villa"), Francisco Mars, Diego Navarro o Pedro Pellicer, germà de José.

La militarització de la Columna de Ferro, la seva conversió en 83 Brigada Mixta, de la qual fou comandant, la traïció o abandonament dels postulats llibertaris de la majoria dels responsables de la CNT i la FAI en nom de les circumstàncies i del possibilisme, portar a Pellicer a un enfrontament aferrissat amb la direcció d'ambdues organitzacions. Des de la revista i editorial "Nosotros" va intentar reforçar a contracorrent el pensament anarquista, projecte truncat per la seua detenció i posterior ingrés a les presons secretes del SIM (serveis secrets de la República sota control estalinista).

Íntegre fins al final, es va negar a abandonar la Península quan la derrota era imminent i va ser capturat, jutjat i condemnat a mort, sent executat amb el seu germà Pedro el 8 de juny de 1942 després d'un llarg calvari de tancaments.
José Pellicer representa l'esperit d'un anarquisme intransigent amb els principis i d'una profunda ètica revolucionària, contrària a la violència venjativa i gratuïta.


En acabar la presentació, hi haurà soparet vegà, amb Pebrots del Piquillo farcits de xampinyons i beixamel, patates amb all-i-oli, amanides. I durant el que queda de nit còctels exclusius, Cosmopolitan i Gin-Fresh.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

una pregunta, es el divendres com diu el text o el dissabte com diu el cartell???
gracies

Anònim ha dit...

pues no ho tinc molt clar al web del casal esta igual...