Els oXcars, els premis de la cultura lliure

Ahir va tindre lloc el lliurament dels oXcar , al vespre a la sala Apolo de Barcelona, va ser gairebé, una declaració de guerra a les entitats que gestionen els drets d'autor, com ara la SGAE. Hi van intervindre membres de The Pirate Bay, el portal de descàrregues P2P més important del món, els autors de la Wu Ming Foundation, els Orxata Sound System, l'humorista Leo Bassi i més participants.

Els oXcars són els primers premis anuals dedicats exclusivament a la cultura lliure. De fet, segons una de les organitzadores, Susana Levy, són l'esdeveniment més important que s'hagi fet mai sobre cultura lliure. Hi ha premis en força categories: animació, literatura, cinema, arts escèniques, música, internet... En total, hi van assistir uns dos-cents participants del país i de fora.

L'organització ha anat a càrrec d'Exgae, una entitat de Barcelona que promou la cultura lliure i que informa els artistes perquè puguin gestionar-se els drets de les obres sense cedir-los a entitats com la SGAE. Treballen amb aquesta entitat advocats especialitzats en drets d'autor i en conflictes relacionats amb les descàrregues P2P o el cànon digital, per exemple.

Els diners de les entrades de l'acte serviran per pagar els assessors jurídics.

El joc de la cultura lliure

Entre els convidats de la gala també hi van ser els activistes italians de Molleindustria, famosos per fer videojocs de crítica política. Arran dels oXcars, han fet el videojoc Free Culture, que podeu provar gratuïtament i en què cal intentar que les idees lliures no siguin absorbides pel mercat.

http://exgae.net/los-oxcars