Roda de Premsa- Jornades de Memòria Històrica


El dilluns a migdia va tindre lloc a l'Ajuntament de Borriana la presentació de les JORNADES de MEMÒRIA HISTÒRICA que organitzen el Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i el Col.lectiu Escletxa de Borriana.

Hèctor Borja, president de l'associació Escletxa, va fer una xicoteta introducció del col.lectiu i de les activitats que està desenvolupant. "Portem funcionant desde el mes de novembre i en tot aquest temps hem organitzat tot tipus d'activitats al poble: Cicles de Curtmetratges, Tallers d'Escalada, Presentacions de Llibres, Concerts i moltes més". "El nostre funcionament és assembleari i tothom pot participar del col.lectiu, tenim tants objectius com membres té l'associació, però el principal és crear activitats per tal de contrarestar la manca d'ofertes de tot tipus que trobem al poble".

El motiu que mou al col.lectiu Escletxa per organitzar aquestes jornades és l'interes d'alguns dels seus membres en el fets històrics que ocorregueren a la nostra població. "Molts hem escoltat les histories que ens contaven i ens resultaven interessants. Investigant per la xarxa coneguérem el web fusilados.org que narra la història d'un afusellat a Borriana. Després contactàrem amb Teresa Armengot i el fruit són aquestes Jornades. Des d'ací volem agrair l'atenció i recolzament del grup de la Recerca de Castelló per portar el tema endavant". Els membres de l'Escletxa convidaren a qui vulga conèixer les activitats que organitzen a visitar el seu bloc http://escletxa-borriana.blogspot.com/

Posteriorment va prendre la paraula Teresa Armengot Serrano, Professora de Geografia i Història en el IES Llombai de Borriana i que conjuntament amb Juan Luis Porcar Orihuela. Historiador. Documentalista de la Universitat Jaume I, tots dos membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló seran el ponents de la xerrada del divendres.

Teresa va fer un exposició del treball d'investigació que estan a punt de publicar baix el nom "Mort i Repressió Franquista a Borriana 1938-1950", la història dels borrianencs afusellats i morts a les presons així com persones d'altres localitats que foren afusellats a Borriana o moriren a la presó de la Mercè.


Pel que fa a la xerrada del divendres a les 19 hores a la Casa de la Cultura, la investigadora va exposar algunes xifres que és desenvoluparan en profunditat. Entre el 9 d'abril del 39 i setembre del 49 a la presó de la Mercè s'empresonaren 3506 homes i 289 dones del quals 733 eren de Borriana (616 homes i 117 dones).

Desde el Grup de la Recerca de Castelló busquen homenatjar a les víctimes de la repressió franquista. Actualment conten amb una subvenció estatal per instal.lar una escultura d'homentage als afusellats al Riu Sec de Castelló.
Organitzen activitats per moltes comarques, la més recent uns actes per commemorar el 70 aniversari de la mort de Matías Sangüesa, important polític republicà natural de Morella, que va ser entre altres càrrecs alcalde de la localitat i president de la Diputació de Castelló.

Les jornades finalitzaran el dissabte amb la projecció de la pel.lícula "Tierra i Libertad" dirigida per Ken Loach, el dissabte a les 19 hores a la Mercè.
ACTIVITATS JORNADES MEMÒRIA HISTÒRICA

Divendres 8 - 19 hores a la Casa de la Cultura
Xerrada Repressió Franquista a Borriana·
Afusellats i morts a les presons

a càrrec de
Teresa Armengot Serrano, Professora de Geografia i Història en el IES Llombai de Borriana i Juan Luis Porcar Orihuela. Historiador. Documentalista de la Universitat Jaume I, tots dos membres del Grup per la recerca de la memòria històrica de Castelló.

La xerrada versarà al voltant del treball
d' investigació que esta a punt de publicar-se baix el títol "Mort i Repressió Franquista a Borriana 1938-1950", la història dels borrianencs afusellats i morts a les presons així com persones d'altres localitats que foren afusellats a Borriana o moriren a la preso de la Mercè lloc on és desenvoluparà la xerrada.


Dissabte 9 - 19 hores a la Casa de la Cultura
Projecció: Tierra y Libertad de Ken Loach
Fitxa
+info Ken Loach

Link Recomanat: www.fusilados.org
La història de l'assassinat d'Ismael, un sindicalista de Borriana, investigada pel seu nét.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Açò cada volta agafa més bon "color"!!jeje
Vinga companys i companyes, demostrem que encara hi ha gent disposta a lluïtar perque es puga contar la nostra història sense censures i amb la veritat per davant!!
Visca la Repùblica!!
"Burriana demà serà republicana!!"

Anònim ha dit...

La noticia la han posat en el periodic.com... Es pot augurar discussió en els comentaris!!:)

Anònim ha dit...

No cal que ens doneu les grasies per aixo estem per a donar suport a activitats com aquestes

Endavant i Republica

Anònim ha dit...

Bones gent! Hi ha que vore lo be que heu sortit tots en les fotos, jejeje. M'alegre que haja anat tot bé. Llàstima que sempre haja d'aparèixer algun personatge per a dir-nos lo miserables que som. Que se li va a fer, si es que no donen pa més.