Al món lliure de Ken Loach


Els empresaris més convençuts i arrelats al sistema solen afirmar sovint que aquest és un món lliure i que qualsevol pot muntar el seu propi negoci i fer-se ric. Només cal assumir el riscos i menjar-nos els escrúpols. I és sobre aquesta màxima del sistema capitalista que Ken Loach construeix la seva nova pel·lícula, en un mundo libre que reincideix en la temàtica que ha marcat tota la seva filmografia, les relacions laborals, però aquesta vegada des del punt de vista dels explotadors i no dels explotats.

El film ens narra la història d'una dona (Kierston Waering) que després de molts anys patint les conseqüències d'un sistema que l'humilia gairebé a diari, decideix muntar el seu propi negoci amb la seva companya de pis (Juliet Ellis) subcontractant immigrants per a feines poc valorades i perilloses. En un mundo libre també és el procés de transformació d'aquesta dona, que a poc a poc es va endurint i pagant gairebé amb la mateixa moneda de canvi els que estan per sota d'ella en l'escala social. El que anava a ser un negoci que ajudaria els immigrants acaba esdevenint una empresa al marge de la legalitat i amb unes conseqüències que poden ser perilloses per a les noies El guionista Paul Laverty, company de feines de Loach des de fa uns anys, afegeix alguns elements dramàtics i propis del thriller per dotar de major profunditat a la història: una situació familiar compromesa i uns fets delictius que compliquen la trama.

Allà on el sistema diu flexibilitat laboral, Loach i Laverty llegeixen explotació i tot fa pensar que els explotats acabaran venjant-se. La pel·lícula passa del pancartisme del seu inici a drama amb connotacions socials, sense que per això puguem parlar d'una de les millors cintes del director de Lloviendo Piedras o Riff Raff. Però potser tampoc aquesta és la intenció dels responsables del film, que només volen tornar a fer-nos pensar.

FiTXA
Título Original: It's a free world...
Director: Ken Loach
Año: 2007
País: Reino Unido, Italia, Alemania y España
Duración: 98
Genero: Drama
Música: George Fenton
Fotografía: Nigel Willoughby
Productor: Rebecca O'Brien
Guión: Paul Laverty
Reparto:
Kierston Wareing ( Angie)
Juliet Ellis ( Rose)
Leslaw Zurek ( Karol)
Joe Siffleet ( Jamie)
Colin Coughlin ( Geoff)
Maggie Hussey ( Cathy)
Raymond Mearns ( Andy)
Davoud Rastgou ( Mahmud)
Mahin Aminnia ( mujer de Mahmud)
David Doyle ( Tony)
Sinopsis: Angie (Kierston Wareing) no ha recibido una educación demasiado esmerada, pero está llena de energía, ingenio y ambición. No es la primera vez que se queda sin trabajo, pero ahora intenta rehacerse y demostrar lo que vale. Angie y su compañera de piso, Rose (Juliet Ellis), deciden ser sus propias jefas, y abren una agencia de trabajo temporal para trabajadores inmigrantes que actúa en un mundo inestable en el que el trabajo es barato y las leyes sólo sirven para ser ignoradas.