Documental sobre la repressió franquista a Borriana (Plana Baixa, País Valencià). L'any 1939, tot just acabada la Guerra Civil, l'exconvent de la Mercé de Borriana es va convertir en presó. Milers d'homes i dones de les comarques de Castelló van passar per les seues cel·les. En el documental es comenta la vida a l'interior de la presó, els juís sumaríssims que acabaven la major part de les vegades en la pena de mort. Intervenen familiars de presos i d'afusellats, entre els quals destaquen les filles de Vicente Moliner, últim alcalde de la República, i Vicente Regal, el pare del qual va ser regidor al Consell Municipal, i amb un cosí que va nàixer a la presó.
Les realitzadores, Aina Monferrer, Esther Muñoz, Isabel Calpe, Mar Martínez i Raquel Casas, llicenciades en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Castelló, agrupades en la productora Panderola Films, han volgut a més fer una reflexió sobre el tractament que han rebut a Borriana les víctimes de la repressió franquista, que resten oblidades en una fossa comuna en contraposició a altres persones que tenen al cementeri un lloc privilegiat.
També ha col·laborat Teresa Armengot, del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, qui explica com va ser la repressió a Borriana. Els actors són voluntaris del Col·lectiu Escletxa de Borriana, que també dóna suport a aquest curtmetratge, amb l'objectiu de voler recuperar aquesta part de la història de Borriana que roman amagada, tot i que la presó es trobava just al centre de la ciutat.
L'any 1942 es va tancar la presó de la Mercé.
En Youtube:
Primera part
Segona part
En Vimeo
Complet: Cel·les de memòria soterrada
1 comentari:
Moltes Felicitats a Panderola Films.
SAlut
Publica un comentari a l'entrada