Una mirada al SAHARA· campanya de recollida d'ulleres per al poble sahraui

campanya de recollida d'ulleres per al poble sahraui
del 9 de desembre al 9 de gener

Centres Educatius:
Col·legi d'Educació Especial Plá d'Hortolans · IES LLombai · IES Jaume I · Francesc Roca i Alcaide · José Iturbi · Pare Villalonga Penyagolosa · Novenes de Calatrava · Cardenal Tarancón · Illes Columbretes · Consolació · Villafatima · Salesians · Escola Permanent d'Adults · Centre d'Activitats Polivalents · C.E. Rafel Martí de Viciana

Òptiques:
Piquer Òpticos. Almassora · Óptica Navalent · Centro Óptico Miró · Óptica Isabel · HMB Óptica · Insavisió · Multiopticas Ibarra · Centro Óptico Audiológico

Altres:
Biblioteca Municipal · Centre de Salut · Casal Jove de Borriana · Casal Jove de Les Alqueries · Casal Popular de Castelló · CSO La Nau Castelló · Associacions locals (consultar al bloc)
--------------
Altres activitats:

Khaima: Recollida d'ulleres, Info, Projeccions Exposició.

27 de desembre Plaça de la Mercé de 11 a 20 hores

Xarrada Informativa conflicte Sahraui.
27 de desembre 19 hores CEAM
------------
Info campanya

En molts llocs del desert del Sàhara no hi ha pràcticament res, els refugiats que han de viure en aquestes condicions necessiten l'ajuda exterior per a poder sobreviure, atesa la falta de recursos de qualsevol tipus.
La salut és un aspecte molt important en els camps de refugiats i, en concret, la vista, els ulls de les persones, es veuen molt afectats per les condicions en què viuen.

Les llargues hores d'exposició al sol i les tempestes d'arena són els causants de moltes malalties en els ulls dels refugiats, i a això s'ha d'afegir una climatologia molt severa, la falta de condicions higièniques adequades i la falta d'atenció mèdica.
Per això, moltes afeccions oculars simples es converteixen en greus malalties que poden acabar en ceguesa. No cal dir que els més afectats són els xiquets i les xiquetes i la gent major.

L'objectiu d'aquesta campanya és reduir els alts índexs de cataractes i ceguesa que es dóna entre la població dels refugiats sahrauís, i també, dotar els campaments dels mitjans suficients per tal que no depenguen exclusivament de l'ajuda exterior.

LA NOSTRA CRIDA:
Ajudar aquestes persones refugiades és tan senzill com tornar a aprofitar les coses que nosaltres ja no necessitem.
Si les teues ulleres ja no et serveixen, si no les necessites o si, per qualsevol altre motiu, ja no les vas a usar, no les tires al fem!
Aquestes ulleres que ja no utilitzes les pot aprofitar alguna persona dels campaments del Sàhara amb problemes oculars. Les teues ulleres serviran perquè recuperen la mirada els sahrauís.

Les ulleres que arrepleguem s'enviaran als campaments del Sàhara. Amb la teua aportació estàs contribuint a mitigar la duresa de les condicions de vida als campaments. D'aquesta manera, contribueixes, també, a millorar la vida dels xiquets i xiquetes sahrauís i a facilitar el seu accés a l'educació.

Sahara?
La situació del poble sahraui és una de les assignatures pendents de la política exterior espanyola desde la transició.
Ja en 1973 Espanya inicia amb una comunicació al Secretari General de les Nacions Unides, un procés per a la realització d´un referéndum d´autodeterminació; procés que fracasà per les reivindicacions de Marroc sobre el Sahara Occidental.

Aquest fracàs unit a l´ocupació del Sahara Occidental per part de Marroc amb l´anomenada Marcha Verde de novembre de 1975, i a la signatura dels acords tripartits entre Espanya, Marroc i Mauritania el 14 de novembre d´aquest mateix any, dóna lloc a la lluita armada del Frente POLISARIO.
Aquesta guerra provocà l´èxode de mils de sahrauis que permaneixen refugiats en Argèlia fa més de 33 anys, en uns campaments administrats per la República Àrab Sahraui Democràtica , i separats de les seues famílies per un mur minat de més de 2000Km construït per Marroc , que divideix el Sahara Occidental.

Espanya com antiga potència colonial, és responsable de l´actual situació del Sahara Occidental per no haver conclòs el procés de descolonització del territori i haver cedit la seua administració a Marroc i Mauritania, però no la seua sobirania. Per la qual cosa té un deute ineludible amb el poble saharaui en la seua lluita per l´autodeterminació i la llibertat.
Desde la missió visitadora de la ONU en octubre de 1975 fins al fracàs de les últimes negociacions al març del 2008, passant per l´elaboració d´un cens de votants per a un futur referéndum s´han generat interminables disputes entre les parts implicades.

El que és evident és que el dret a l´autodeterminació del poble sahraui queda avalat per les seues característiques específiques objectives i subjectives, que confirmen el seu caràcter com a poble singular i diferencial, i per la doctrina internacional referent al procés de descolonització.
Altra qüestió fonamental és la vulneració dels drets civils i polítics en el territori del Sahara ocupat, per part de l´administració marroquí. La política repressiva de l´estat marroquí limita la participació de la població saharaui en assumptes públics i augmenta la pressió política i social, especialment cap a les persones activistes de l´autodeterminació.
La situació que viu el poble sahraui, tan en els territoris ocupats com en els campaments argelins mereix la solidaritat i el compromís de la nostra societat, per la qual cosa el col.lectiu Escletxa vol organitzar uns actes solidaris amb el patiment que ve assolint aquest poble desde fa ja més de trenta anys:

“posa´t les ulleres, mira al teu voltant”